Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně
15.4.2021, Milan Šurkala, aktualita
DxO vydává nový software PureRAW. Nepůjde přímo o editor RAWů jako spíše o aplikaci, která RAWy vylepší dříve, než je začnete upravovat v běžných aplikacích. Využití zde najde např. umělá inteligence.
Choakinek (4817) | 16.4.20210:17
To se musí otestovat ;­-­).
Odpovědět0  0
Choakinek (4817) | 17.4.202110:16
V požadavcích je Windows 10, při startu mi to hází nějakou chybu a nespustí se to, zřejmě to tedy nebude s Windows 7 kompatibilní. Škoda :­-­(.
Odpovědět0  0
shagy2301 (31) | 17.4.202111:28
Neviem čo stále toľký máte proti Windows 10. Používam ho ako na súkromné tak aj na pracovné účely už od kedy prišli a nemám problém. Dokonca som nedávnom som sa na Win7 snažil rozbehnúť kamošovi novú tlačiareň a bez šance. Pri Win10 som len dal tlačiareň nájsť a hneď fungovala, žiadne problémy, žiadne komplikácie.
Treba proste prejsť na Win10 a nebudete mať tieto problémy s kompatibilitou. Na Win7 sa oplatí ostať len na PC pre priemysel
Odpovědět0  0
Choakinek (4817) | 17.4.202113:33
Tak to víte... jak roky plynou, tak člověk na čem vyrůstal, s tím také srůstá :­-­).

Windows 7 má celosvětově 16% ­(za rok to kleslo o pouhých 5%­). To mi tedy přijde poměrně arogantní dělat aplikace s vyloučením Windows 7 anebo tímto postupem vývojář leze do zadku Microsoftu.
Odpovědět0  0
shagy2301 (31) | 18.4.20218:09
Sám som vývojár a existujú určité dôvody prečo nevyvíjať pre Win7: 1­) oficiálne už nebudú vznikať bezpečnostné ani iné aktualizácie, takže nie je v záujme firmy aby držala u seba takto nebezpečné PC, 2­) API na vývoj sa posúvajú ďalej a tie tiež často nie sú podporované pre Win7 čo spôsobuje obmedzenia, ktorým sa chce časom vyhnúť, 3­) Win7 už nie je podporovaný ani novým HW, teda nevytvárajú naň ovládače, čo je ďalší problém, 4­) vyvíjať na tak starý systém by znamenalo výrazne zvýšené náklady na vývoj a nemožnosť využiť moderných prostriedkov na zvýšenie efektivity ako vývoja tak aj behu programu.
To zotrvávanie na tom na čom človek vyrastal síce chápem, ale nie je to práve najlepší prístup to prijať a zmieriť sa s tým, lebo veľmi rýchlo prídete na to, že už neviete v modernom svete fungovať. On sa prechod na Win10 zdá ako veľký krok, ale popravde, kým nepotrebujete vojsť do nejakých administračných rozhraní tak si okrem toho že je tam iná farebná schéma rozdiel nevšimnete.
Treba by otvorený aj novým veciam inak sa z Vás stane starec vo veľmi skorom veku
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6685) | 18.4.202111:42
To tady s Choakinkem řešíme snad už roky a pořád ne a ne pochopit, že občas se produkty dostanou do takového stavu, že už nemá smysl to dále vyvíjet pro minority. Vývojové náklady rostou, počet lidí, kteří to mohou zaplatit, klesá a ví se, že bude klesat...

I mně se stalo, že mi pár aplikací už pod Win7 nechtělo fungovat, ale chápu to. Ostatně sám jsem byl v podobné situaci z pohledu vývojáře, když jsem vyvíjel akceleraci algoritmů pro zpracování obrazu. Běžné verze byly nepoužitelné ­(bylo nutné, aby to běželo v real­-time­), MMX nepřinášelo potřebné zrychlení, takže se to muselo omezit na SSE. Jednak teprve SSE­/SSE2 procesory měly dostatečný takt i ony instrukce, aby to běželo, jak bylo potřeba, jednak nebylo potřeba vyvíjet algoritmy pro procesory, na kterých by to stejně nebylo přijatelně použitelné, tak se po pár algoritmech v MMX rozhodlo, že se v tom nebude pokračovat. A prostě se to omezilo na SSE.
Odpovědět1  0
shagy2301 (31) | 18.4.202114:48
Presne tak, niekedy sú obmedzenia starého systému­/api­/ištrukčnej sady tak rozsiahle, že namiesto toho aby sa to vývojár snažil podporovať aj niečo staré proste zvýši minimálne požiadavky ­(u náv vo firme to napr. naposledy bolo zvyšovanie minimálnej verzie .Net Frameworku či SQL servera, jednoducho už sme tam mali obmedzenia, ktoré sa na starých verziách ťažko obchádzali­).

Ale tak keď niekto chce ostať na starých verziách, nech si ostane, príde o novinky, ktoré často dokážu veľmi výrazne pomôcť
Odpovědět0  0
Choakinek (4817) | 18.4.202121:33
Jenomže .Net Framework je od Microsoftu. Je jasné, že si ho přiohne tak, aby vývojáře donutil psát programy výhradně pro Windows 10. Proto by se měl vývojář poohlédnout po jiném způsobu vývoje aplikací právě proto, že Windows 7 je zastoupen 16%. Kdyby to bylo řekněme 5% a méně, tak uznám, že už to asi nemá smysl a tedy že už mohou vývojáři na Windows 7 zapomenout.
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6685) | 18.4.202122:47
Ano, W7 má dnes třeba 16 %, přičemž je v podstatě jisté, že to v budoucnu bude nadále klesat ­(stoupat to bude těžko­). Zastoupení W7 za poslední rok kleslo z 21% na 16%, za rok to může být třeba 12 %... Mohou tam být použity věci, které jsou k dispozici jen na W10 ­(to je záležitostí Microsoftu­).

Takže ve výsledku by vývojář dělal práci za Microsoft a zajišťoval podporu něčeho zastaralého. Tedy mu navrhuješ zvyšovat své náklady, prodlužovat vývoj, takže ho to bude stát víc peněz, produkt bude dražší ­(nebo firma bude mít menší zisk­/větší ztrátu­), jeho údržba bude dražší a pomalejší, a ještě bude uveden později, tedy v době, kdy W7 bude mít možná ne 16%, ale 15%... a bude to klesat nadále...

Opravdu nevidím smysl v tom plýtvat své zdroje na vývoj něčeho, co vím, že v budoucnu zmizí. Pak tam bude milion ­"ifů­", ­"ifndefů­", ­"ifdefů­", milion knihoven pro různé systémy, bude to nabobtnalé, hůř se to bude spravovat, udržovat... a to vše pro zákazníky, kteří skoro ani neexistují. Míří to na spíše na profesionálnější nasazení, což jsou lidé, kteří se tím spíše živí. Takoví budou mít častěji výkonný moderní počítač s Win10 nebo macOS. Cílová skupina tohoto produktu nebude mít Win7 v 16 % případů, to mohou být klidně jen malé jednotky procent. Naprosto ­"ideální­" nápad plýtvat pro ně své zdroje. A to říkám jako majitel PC s Win7, na kterém mi nejede už spousta aplikací včetně nového Photoshopu, Blackmagic Davinci Resolve...
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.